Om Islay

Islay är en av ca 80 öar i ögruppen Inre Hebriderna på Skottlands västkust. Här möts man av en storslagen miljö, fornlämningar, whiskydestillerier, ett rikt djurliv och spännande människor. 

Även om ön har haft upp åt 18 000 invånare finns det idag ca 3 200 fast boende på Islay. Däremot besöks ön av mer än 50 000 turister varje år och siffran stiger, men om man tror att Islay känns som en turistfälla tror man fel. På ön går allt i sitt lugna mak.

Islay är en underbart vacker ö med kilometerlånga sandstränder och öppna landskap där djur går och betar. Det finns en mängd vandringsleder som tar besökare till områden med storslagna vyer över berg och dalar. Fågelintresserade finner mer än 270 olika arter som häckar på ön eller mellanlandar på sin väg söderut.

De som besöker Islay finner en ö som vittnar om en lång och brokig historia. Man ser stenar som rests redan på stenåldern, stenkors och lämningar från ett kungarike som på medeltiden styrde hela Skottlands västkust.

Whiskyindustrin präglar naturligtvis Islay nu som då. Det har genom historien funnits en mängd destillerier på ön och de flesta av dem är idag bortglömda, men 8 av dem finns fortfarande kvar idag. Det har gjort att hantverket har kunnat leva vidare från generation till generation. De senaste åren har det byggts nya destillerier och fler är planerade.

 

Fakta

Area: Skottlands femte största ö på 619 km²

Högsta punkt: Beinn Bheigeir Summit 491 m ö h

Folkmängd: Ca 3200 invånare

Huvudstad: Bowmore

Största staden: Port Ellen

Hamnar: Port Ellen och Port Askaig

Flygplats: Islay Airport, Glenegedale

Huvudnäring: Djurhållning, fiske, whiskyproduktion och turism

Kändaste personen: Lord George Robertson, tidigare Natos Generalsekreterare, föddes i Port Ellen.

Kuriosa: Världens första kommersiella vågkraftverk byggdes år 2000 i närheten av Portnahaven.

Map of Islay Coaster sold in packs of 10 - Island Blue

Transport

För att ta sig till Islay behöver man flyga från Glasgow eller Edinburgh alternativt ta en färja från Oban eller Kennacraig. Flyget tar ca 45 minuter och färjan tar 2 timmar. Man bör tänka på att vädret kan vara väldigt växlande, vilket kan orsaka förseningar och att resan kan ställas in. Dessutom ska man se till att ha gott om tid på sig för transporten ner till färjelägret i Kennacraig. Jordskred, översvämningar och vägarbeten kan orsaka flera timmar extra körtid.

För att ta sig runt på ön rekommenderas bil, även om det inte finns många vägar att välja på. Utöver detta finns det taxi och lokalbussar. Man kan naturligtvis cykla, men vägarna är smala och utan vägrenar.

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.