Historia

Islays historia går tillbaka till när jägare och samlare bosatte sig här för många tusen år sedan. Under medeltiden var vanliga människor på ön bönder, som födde upp boskap och producerade havre och korn i den rika och bördiga marken. På 900-talet tog nordiska vikingar kontrollen men på 1100-talet började Skottland återta sina öar.
Islay var under skotskt styre fram till 1707, då de skotska och engelska tronerna slogs samman för att skapa kungariket Storbritannien. Skottarna och britterna utkämpade många strider om ledningen av Skottland. På 1900-talet gick båda länderna samman för att besegra sina gemensamma fiender i första och andra världskriget.
För en relativt liten ö är Islay full av historia och kultur. Det finns med andra ord mycket spännande att lära om denna vackra ö.

 

Islays spännande historia

Islay är den sydligaste ön i Inre Hebriderna. Den är inte större än halva Öland. Whiskyturismen drar numera mängder av skandinaver till Islay, men skandinaver på Islay är verkligen inget nytt. Tvärtom finns det gott om fornnordiska rötter på ön liksom i hela den hebridiska övärlden. Det gaeliska språket – som är ursprungligt – har 1800 ord från fornnordiskan men bara 20 ord med ursprung i engelskan. I dag tar norrmännen E6:an söderut genom Sverige, över Öresundsbron och vidare genom Danmark för att ta sig till kontinenten…

Läs mer om Islays historia

Islays whiskyhistoria

26 miljoner liter ren alkohol är den samlade kapaciteten år 2024 för Islays tio destillerier. Och mer kapacitet är på gång. Åtminstone två destillerier till skall vara i gång om några år. Tolv underverk således på en ö av halva Ölands storlek är inte fy skam! Och inte vilka destillerier som helst. Islay-whisky är för de flesta det samma som rök. Av de tio aktiva är också åtta liktydiga med rökig whisky, riktigt rökig whisky. Lägg därtill att de båda med numera orökt whisky som standardutgåva – Bunnahabhain och Bruichladdich – också har varit rökiga och även i dag har rök i sitt sortiment…

Läs mer om Islays whiskyhistoria

Islays förlorade destillerier

Trots att Islay är en liten ö har en mängd destillerier varit verksamma där under de senaste 200 åren. De flesta drevs i liten skala och under en kort period. Det finns inte mycket nedskrivet, men här finns lite insamlad information om några av dem.

Läs mer om destillerierna

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.