Sevärdheter

Islay – Hebridernas drottning, Whiskyön, full av mystik och vackra platser.
Upptäck allt som Islay har att erbjuda, från fantastiska sandstränder till fascinerande vilda djur och en livlig lokal kultur.
Förutom alla destillerier finns intressanta landmärken, byggnader och ruiner som berättar om öns spännande historia.

Amerikanskt monument

Det amerikanska monumentet är ett minnesmärke över de hundratals amerikanska militärer som dödades när två truppfartyg förlorades utanför Islay 1918. Det uppfördes av American National Red Cross 1920 och har en stor plakett som ser nästan ut som en dörröppning till minne av de två sänkningar, överträffade av en örn som bär en krans. En mindre bronskrans placerad i en sockel nära monumentets fot är en hyllning från president Woodrow Wilson.

Mull of Oa, PA42 7AU, Isle of Islay

Finlaggan

Finlaggan var säte för Lords of the Isles och för klanen MacDonald. Två av de tre öarna som ligger i det vidsträckta landskapet kring Loch Finlaggan, Eilean Mòr (”Great Isle”) och Eilean na Comhairle (”Isle of the Council”), var det administrativa centrumet för Lordship of the Isles under 1200- till 1400-talen, fram till 1493 då öarnas herrskap föll till James IV av Skottland, som administrerade territoriet. En befäst bostad byggdes på ön Eilean Mór medan en rådkammare sannolikt har varit belägen på den intilliggande ön Eilean na Comhairle. Finlaggan har också en lång historia av förhistorisk bosättning, och var platsen för en 1500-talstownship, representerad av de stående ruinerna idag.

Loch Finlaggan, PA45 7QT, Isle of Islay

Islay Heritage

Islay Heritage är en välgörenhetsorganisation som ägnar sig åt att främja kunskap om Islays förflutna, och de många sätten på vilka det kan utforskas och njutas av alla. Islay har ett rikt arv, som börjar med bevisen från istidens pionjärer som besökte ön för 12 000 år sedan, och fortsätter till idag. Fokus ligger på de många arkeologiska platserna och monumenten som finns över hela ön. Det finns ett stort antal av dessa, allt från de glesa resterna av jägare- och samlarcampingplatser till 1800-talets öde townships. Att upptäcka mer om dessa platser hjälper till att avslöja historien om ön.

info@islayheritage.org, Isle of Islay

Kilchoman Krigskyrkogård

Kilchoman är ovanligt inte bara för sitt avlägsna läge på ön Islay, utan för att det också är en av endast ett fåtal CWGC-ägda krigskyrkogårdar i Storbritannien. Det etablerades i slutet av 1918 för begravningen av brittiska och amerikanska militärer som hade sköljt iland efter förlisningen av HMS Otranto utanför Islay i oktober 1918. Idag innehåller Kilchoman gravarna för 74 brittiska militärer. 71 av dessa män är besättningsmän från Otranto , av vilka 43 förblir oidentifierade, medan de andra tre begravdes på kyrkogården efter kriget.

Kilchoman, PA49 7UY, Isle of Islay

Kilchoman Kyrka

Kilchoman församlingskyrka byggdes 1827 och tjänade då ett ganska stort samhälle jämfört med nuförtiden. Avfolkning och röjningar tömde området och endast ett fåtal invånare fanns kvar, mestadels i gårdar. Majoriteten av människorna i Kilchoman Parish bor nuförtiden i Port Charlotte, Bruichladdich och Portnahaven och St. Kiarans kyrka har tagit över rollen som Kilchoman Church. Den sista gudstjänsten i Kilchoman kyrka hölls 1977, varefter den gradvis försämrades och tyvärr blev den ruin den är idag.

Kilchoman, PA49 7UY, Isle of Islay

Kildalton Cross

Kildalton Cross är ett av de finaste tidiga kristna korsen i Skottland, nära besläktat med tre stora kors i Iona, St John’s, St Martin’s och St Oran’s och är från andra hälften av 800-talet. Korset är 2,65 meter högt, med armar 1,32 meter i diameter. Det är tur att den lokala grågröna epidioritstenen, vars enstaka platta användes för korset, inte bara är mycket hård sten, utan verkar också vara resistent mot lavar för, även om de är något väderbitna, kan huvuddragen fortfarande identifieras. Ardbeg har släppt två buteljeringar som en hyllning till detta kors, en 2004 och en 2014.

Kildalton, PA42 7EE, Isle of Islay

Kilnave Cross

Kilnave Cross tros ha rests här i slutet av 700-talet och har jämförts med Kildalton Cross i andra änden av ön. Den största skillnaden mellan de två var kanske att den lokala stenen som valdes vid Kildalton var exceptionellt tålig och slitstark, medan den som användes vid Kilnave var mycket mer benägen att vittra. Detta kan också hjälpa till att förklara varför gravhällarna vid Kilnave är mycket mindre välbevarade än de vid Kildalton. Kilnave Cross är kraftigt eroderad, men står cirka 3 meter hög på en stensockel. Den västra sidan av korset verkar vara enkel, medan spår av ett cirkulärt mönster kan ses i mitten av korset på dess östra sida, med fler mönster inristade på skaftet och armarna på den östra sidan av korset. Det mest slående med Kilnave Cross är hur otroligt tunt det är.

Kilnave, PA44 7PP, Isle of Islay

Machir Bay

Machir Bay är en liten vik på västkusten av ön Islay. De norra och södra delarna av är till stor del steniga, med ett sandstrandsområde nära buktens topp. Flera små bäckar rinner in i viken, särskilt Allt na Criche och Allt Gleann na Ceardaich, som båda rinner ut i norra delen av viken. Området kring Machir Bay är idag glest befolkat, men arkeologiska bevis visar en lång historia av mänsklig bosättning. Det finns rester av två sanddyner sydost om bukten: en, Dun Neadean ligger på en stenig kulle vid kusten, nära den gamla vägen mellan Kilchoman och en annan liten by i söder, Kilchiaran. Destilleriet Kilchoman har döpt en av sina standardbuteljeringar till Machir Bay.

Machir, PA49 7UX, Isle of Islay

Museum of Islay Life

Museum of Islay Life är en skotsk välgörenhetsorganisation. Museet öppnade 1977 med det huvudsakliga syftet att bevara och visa föremål som representerar livet i Islay under de senaste 12 000 åren. Det är inrymt i den tidigare Kilchoman Free Church i Port Charlotte. Museet har byggt upp en samling på närmare 3000 föremål och flera tusen fotografier.

Daal Terrace, Port Charlotte, PA48 7UA, Isle of Islay

Outback Art

Konstgalleri i en ombyggd bondgård som har utställningar av lokala och skotska konstnärer. Ta dig längs den slingrande vägen till Sanaigmore på nordvästra Islay för att se regelbundet föränderliga originalmålningar, tryck, keramik och smycken samt enstaka konstigheter. Det finns väletablerade och eftertraktade skotska artister och några nya kommande artister som du kan upptäcka. Det finns även kaffe och kaka för dig som behöver lite näring efter en promenad på stranden.

B8018, PA44 7PT, Isle of Islay

Rhinns of Islay Lighthouse

Fyren Rinns of Islay ligger på ön Orsay. Fyren är 29 meter högt och drivs med solkraft. Konstruerad 1825 och byggd av Robert Stevenson. Rinns of Islay är en halvö som är utsett till ett särskilt skyddsområde på grund av dess betydelse för ett antal häckande och övervintrade fåglar, särskilt grönländsk blesgås. Områdets betydelse beror mycket på dess stora variation av livsmiljöer, inklusive myr, myrmark, dyngräsmark, maritim gräsmark, kärr och extensivt brukad jordbruksmark.

Orsay, PA47 7SJ, Isle of Islay

Three Distilleries Pathway

En 9,7 kilometer lång led nära Isle Of Islay, Argyll och Bute som har vackra vilda blommor och är bra för alla kunskapsnivåer. Leden används främst för vandring och promenader. Ett bra sätt att komma ut och utforska den otroliga kustlinjen. Denna rutt tar in de tre destillerierna Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg.

Isle of Islay

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.