Ordlista

Varsågod – en sammanställning av ord som ofta förekommer i whiskysammanhang.

ABV: Alcohol by Volume, d v s volymprocent alkohol.

Angel’s share: Änglarnas andel, den mängd whisky som avdunstar under lagringstiden. Mängden som dunstar beror till största del på den omgivning faten ligger i. Temperaturer och hur de växlar spelar stor roll.

Barrel: Ett ekfat som innehåller 180-200 liter. Man lagrar oftast bourbon på faten innan man fyller dem med sprit i Skottland.

Blended malt: Blandning av single malt whiskies från fler än ett destilleri.

Blended whisky: En blandning av olika grainwhisky och single malt whisky.

Blender: Yrkestitel på den som blandar grain- och maltwhisky.

Bourbon whiskey: Amerikansk whisky som till största del består av mäsk från majs, men även från korn och/eller råg. Spriten lagras minst två år på ekfat.

Butt: Sherryfat som rymmer upp till 600 liter.

Cask: Tunna eller fat.

Cask strength/fatstyrka: Whisky som buteljeras direkt från fat, utan spädning.

Charring: Bränning av insidorna på ekfat med öppen eld. Detta görs för att spriten lättare ska kunna tränga in i eken.

Destillering: En metod att koncentrera alkoholhalten i en alkoholdryck genom att ta bort vatten. Dett baserar sig på principen att alkohol har lägre kokpunkt än vatten och därför avdunstar vid en lägre temperatur.

Draff: Spannmålsrester som finns kvar på botten i mäsktunnan när den färdiga vörten pumpats ut. Resterna används bl a vid framställning av boskapsfoder.

Dram: Ett mått på mängden whisky i ett glas. Det finns inte en vedertagen mängd, men idag är det vanligtvis 2,5 cl till 3,5 cl.

Finish: När man efterlagrar whiskyn på ett annat fat. Detta sker ofta under kortare tid och på fat som lagrat någon annat typ av alkoholhaltig dryck än det första fatet.

First fill: När ett bourbon- eller sherryfat används för första gången för lagring av whisky.

Färsk ek: Vanligtvis lagras whisky på ekfat som redan använts för lagring av t ex bourbon eller sherry. Om man iställe väljer ett fat för förta gången, kallas det färsk- eller ny ek.

Grain whisky: Sädeswhisky framställd i kolonnapparat av andra sädesslag än mältat korn, oftast vete eller majs.

Hogshead: Spanska 250-liters ekfat avsedda för sherry.

Independent bottling: Whisky som köps upp och buteljerats av företag som producerat drycken.

Kiln: Ett rum/hus där man torkar och röker det mältade kornet. Golvet är perforerat och släpper igenom värme och rök från ugnen under. Ugnen eldas med torv eller kol. Skorstenen ser lite speciell ut och kallas pagodatal.

Kylfiltrering: För att inte whiskyn ska se grumlig i ett glas med is, kyls whiskyn ner så de naturliga oljorna blir till små kulor. Dessa stannar sedan i pappersfilter när den kalla whiskyn rinner igenom.

NAS: Ingen åldersangivelse

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.