Mat och dryck

Islay bjuder på ett fantastiskt utbud av maträtter och drycker. Även om det är en ö med tillgång till dagsfärsk fisk och skaldjur, har Islay även ett utbrett jordbruk. Nötkött, viltkött och lamm från lokala gårdar och köksträdgårdar i överflöd. Här kan du frossa i de finaste lokala råvarorna som är kompetent tillagade.
Många av öns matställen ligger på fantastiska platser.

18 restaurang och bar

18 restaurang och bar ligger på hotellet The Machries första våning och har ett välvt glastak och en utomhusterrass med panoramautsikt över 18:e greenen på golfbanan och Laggan Bay. Du kan blicka ut över det kristallblå havet från terrassen, det perfekta stället att äta middag på eller för att njuta av en aperitif i solnedgången.

Port Ellen, PA42 7AN, Isle of Islay

Ballygrant Inn

Ballygrant Inn & Restaurant är ett familjeägt värdshus på Isle of Islay som erbjuder bekvämt modernt boende, utmärkt hemlagad mat med färska lokala råvaror och en prisbelönt whiskybar. Läget på norra delen av ön strax utanför den lilla byn Ballygrant, är den idealiska platsen för att utforska ön och ligger bara 5 miles från Port Askaigs färjeterminal.

Ballygrant, PA45 7QR, Isle of Islay

Bowmore Hotel

Centralt i Bowmore finner man Islays mest välsorterade bar. Förutom över 700 sorters whisky från ön, finns naturligtvis det man oftast hittar i en bar. På andra sidan väggen hittar man en pub med enklare sortiment men även biljardbord. På fredag och lördagskvällar kan man dansa till takten av modern musik alternativt tralla med till  tonerna av någon lokal trubadur.

Jamieson Street, PA43 7HL, Bowmore, Isle of Islay

Bridgend Hotel och Restaurant

Bridgend Hotel är välkänt för sin familjevänliga miljö. Restaurangen har en liten men välkomponerad meny. Hemsidan är under uppbyggnad.

Bridgend, PA44 7PB, Isle of Islay

Cafe Labels

Vi är ett oberoende kafé på Shore Street i Bowmore, precis nere från huvudtorget. Vi har ett utbud av varma och kalla drycker, snacks, kakor och våra legendariska scones.

12 Shore Street, PA43 7LB, Bowmore

Golden Dragon

Kinesisk Takeaway-restaurang med några bord för servering. Omfattande meny och snabb tillagning.

The Square, PA43 7JP, Bowmore

Harbour Inn Restaurant & The Schooner Bar

The Harbour Inn är ett mysigt hotell beläget i hjärtat av Bowmore, Islay och bara en minuts promenad från det prestigefyllda Bowmore Distillery. Detta gamla och charmiga vitkalkade värdshus har utsikt över den stenbyggda hamnen och erbjuder sju rymliga sovrum med eget badrum och matsal med spektakulär utsikt över Lochindaal.

PA43 7JR, Bowmore, Isle of Islay

Lochindaal Hotel och Restaurant

Iain, ägaren (även köksmästare) arbetar mycket hårt för att se till att alla hans gäster är väl omhändertagna och glada. Fisk och skaldjur kommer färskt från de lokala fiskebåtarna på eftermiddagen för att lagas samma kväll. Välj bland ett urval av hummer, krabba, havskräftor, pilgrimsmusslor, ostron, musslor, havsabborre, piggvar och lax.

Main Street Port Charlotte, PA48 7TX, Isle of Islay

Lochside Hotel Restaurant

Vyerna från restauranten är bland de finaste på Islay. Havet når ända upp till muren på uteplatsen. Där kan man sitta och njuta av solnedgången med en whisky eller något annat gott. Restauranten har en meny som passar de flesta. Man har en mix av lokala rätter och internationella klassiker.

20 Shore Street, PA43 7LB, Bowmore, Isle of Islay

Peatzeria

Peatzeria, en bistrorestaurang i modern stil på Islay, öppnade sina dörrar i april 2017. Caroline (född i Bowmore) har länge velat ha en modern restaurang på Islay. Och nu är fröet i full gång och serverar läckra pizzor och pasta till lokalsamhället och semesterfirare på ön.

22 Shore Street, PA43 7LB, Bowmore

Port Askaig Hotel and The Old Port Bar

Det första du ser när du anländer till Port Askaig med färjan, är hotellet med sin uteplats och utsikten över sundet och Jura. För den hungrige finns restaurangen, The Snug och The Old Port Bar. Här serveras både lunch och middag. Om man vill dricka något gott, bör man ta sig in i The Old Port Bar. Med sina 500 år på nacken, är det lågt i tak men stämningen ofta hög. I barhyllan finns några riktiga rariteter.

PA46 7RD, Port Askaig, Isle of Islay

Port Charlotte Hotel Restaurant

Lokala råvaror, nylagade på beställning och serverade i eleganta omgivningar är restaurangens centrala tema. Förutom sina världsberömda single malt whisky exporterar Islay några av de bästa skaldjuren i Storbritannien. Du kan förvänta dig nötkött, viltkött och lamm från lokala gårdar, vilt, inklusive skogssnäppa och rapphöna från öar och pilgrimsmusslor, hummer, ostron, krabba, havskräftor och räkor från Islays fiskeflotta som finns på menyerna.

Port Charlotte, PA48 7TU, Isle of Islay

Port Mòr Centre

Port Mòr Centre ligger strax utanför byn Port Charlotte och är ett samhällsprojekt som syftar till att tillhandahålla många och varierande faciliteter för både besökare och invånare. Här finns ett kafé som serverar frukost, lunch och middag

Port Charlotte, PA48 7UE, Isle of Islay

Port Mor Community Cafe

Port Mor Community Cafe ligger en halv mil söder om Port Charlotte, den vackra naturvårdsbyn vid Rhinns of Islay. Caféet har fantastisk utsikt över Loch Indaal och det är en härlig 10 minuters promenad från den pittoreska byns centrum. Serverar frukost, lunch och middag. Erbjuder även take-away mat och catering för stora grupper, bröllop, födelsedagsfester och gemenskapsevenemang.

PA48 7UE, Isle of Islay

Sea Salt Bistro & Takeaway

Ett perfekt ställe att stanna om du är på väg till färjan, eller om du precis har anlänt. Kaffe, te, frukostfrallor och scones, samt varierade lunch- och middagsmenyer, och en populär takeaway service. Yan och hans trevliga personal erbjuder allt från dagsfärska skaldjur till öns bästa pizzor. Missa inte tavlan på väggen med dagens erbjudanden.

57 Frederick Cres, PA42 7BB, Port Ellen, Isle of Islay

Taj Mahal

Enkel, men trevlig indisk restaurang med bra urval för vegetarianer. De inte utskänkningstillstånd men det är tillåtet att ta med sig egen öl och andra drycker

Shore Street, PA43 7LB, Bowmore

The Islay Hotel Restaurant & Whisky Bar

I Port Ellens hamn ligger Islay Hotel. Här hittar du en A la Carte restaurang och en whiskybar. Man väljer själv var man vill sitta och samma meny finns tillgänglig på båda ställena. Tilldelades VisitScotland TasteOur Best Award, igen för 2020/21 – ett nytt kvalitetssäkringssystem som säkerställer att du alltid får det bästa av Skottlands mat och dryck. Islay Hotel välkomnar gärna rena, väluppfostrade husdjur.

Charlotte Street, PA42 7DF, Port Ellen, Isle of Islay

The Old Kiln Cafe

Caféet har tillfälligt flyttat utomhus. Picknickbord och paraplyer, provningar och hämtmat finns på innergården. Ardbeg planerar en ny restaurang i bistrostil på destilleriet och hoppas kunna flytta inomhus snart – håll utkik efter detaljer på hemsidan framöver.

Port Ellen, PA42 7EA, Islay

White Hart Islay Restaurant

Pub med skotsk meny. För den äventyrlige: här kan du prova att äta Haggis.

1 Charlotte Street, PA42 7DF, Port Ellen

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.