Orter och hamnar

Islays huvudstad är Bowmore, som ligger i hjärtat av ön. Du hittar samhällen och mindre hamnar inbäddade i det vackra landskapet.
Det finns två huvudhamnar – Port Ellen och Port Askaig. Port Ellen, den största staden på Islay, är byggd runt Leodamais Bay – öns största djupvattenhamn. Port Askaig används ibland som ett alternativt färjeläge för Port Ellen när vädret är hårt, på grund av sitt skyddade läge.

Ballygrant

Byn ligger inom församlingen Killarow och Kilmeny. Ballygrant är den äldsta etablerade byn på Islay och närliggande ortnamn tyder på kopplingar till vikingatiden. Ballygrant betyder ”sädens stad” och den vattendrivna kvarnen, nu riven, förvandlade havre till mjöl fram till början av 1900-talet.

Bowmore

Bowmore är Islays geografiska och administrativa centrum och är dess största bosättning. Denna extremt attraktiva by upptar en plats som reser sig från den sydöstra stranden av Loch Indaal och erbjuder fina vyer över sjön och bortom den de vida öppna ytorna i nordvästra Islay. Från hamnen får du en fin utsikt över Bowmore Distillery som dominerar den nedre delen av Bowmore.

Bridgend

Islay är en ö med en mycket oregelbunden form som trotsar enkel beskrivning. Den har dock ett mycket uppenbart centrum: Bridgend i spetsen för Loch Indaal. Nästan alla besökare till Islay kommer att befinna sig i Bridgend förr eller senare (förmodligen förr) eftersom det står i centrum för öns vägnät.
Beul an Atha är det gaeliska namnet för Bridgend och översätts som ”vadets mynning”: liksom ”bron” i Bridgend, har detta sitt ursprung till byns läge, nära där floden Sorn rinner ut i Loch Indaal, och där floden är överbryggad idag och vadades i en tidigare tid.

Port Askaig

Fastlandsfärjan kommer till Port Askaig varje eftermiddag på sommaren och vardagar på vintern förutom jul- och nyårsdagen. Strax innan du når Port Askaig kan Dunlossit House ses från färjan. Port Askaig är den andra största färjehamnen i Islay som erbjuder (dags)turer till Colonsay och Oban en gång i veckan under sommaren. Isle of Jura-färjan går på cirka 30 minuter till en timmes intervall dagligen från 07:30 till 18:30 från Port Askaig, söndagar från 08:30. Bokning krävs inte, här är det först till kvarn som gäller.

Port Charlotte

Bosättningen Port Charlotte har ett idylliskt läge på den nordvästra stranden av Loch Indaal. Utsikten är fantastisk och sträcker sig till Mull of Oa i sydvästra Islay och American Monument på klipporna vid dess västra spets, 16 miles söderut. Ser man norrut över Loch Indaal avslöjar kullarna i östra Islay och de avlägsna Paps of Jura.

Port Ellen

Port Ellen är den enda betydande bosättningen på Islays sydkust och erbjuder öns största djupvattenhamn. Det utvecklades ursprungligen runt den väl skyddade Loch Leòdamais, men under åren växte den längs kusten i norr för att ockupera östra sidan av den bredare Kilnaughton Bay. De två vikarna är åtskilda av Rhuba Glas, en stenig udde som nu är hem för Port Ellens hamnanläggningar. Den 22 mars 2024 öppnade Port Ellen Distillery igen.

Port Wemyss

Port Wemyss ligger på den västra spetsen av Rhinns of Islay, halvön som sveper sig runt norra sidan av Loch Indaal när den tar sin enorma bit från den västra sidan av ön. Den ligger omedelbart söder om sin nära (och mer kända) granne, Portnahaven, och blickar ut över den smala vattenremsan som skiljer Islay från offshoreön Orsay, vars fyr tycks dominera utsikten över och från byn.

Portnahaven

Portnahaven och dess nära granne Port Wemyss ligger på den sydvästra spetsen av Rhinns of Islay, halvön som omsluter norra sidan av Loch Indaal när den tar sin enorma bit från västra sidan av ön.
Portnahaven och Port Wemyss är mycket slutet på vägen i denna norra del av Islay. Att ta sig till dem kräver lite mer ansträngning än de flesta platser på ön. De sista sju milen från Port Charlotte går längs enkelspåriga vägar, även om de är av god kvalitet. Du kan dock vara säker på att den lilla ansträngning som krävs är väl värt det.

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.