Islays förlorade destillerier

Trots att Islay är en liten ö har en mängd destillerier varit verksamma (med licens) där under de senaste 200 åren.

De flesta drevs i liten skala och under en kort period. Det finns inte mycket nedskrivet, men här finns lite insamlad information om några av dem.

ARDENISTIEL

Grundades: 1837
Stängde: 1868

Ardenistiel grundades år 1821 intill Laphroaig Distillery. De bägge destillerierna använde till och med samma vattenkälla. Produktionen pågick fram till år 1847, men därefter bytte destilleriet ägare ett antal gånger. Samtliga efterföljande misslyckades och dess sista ägare använde ugnen för att röka skinka. År 1868 slogs det ihop med Laphroaig och några av byggnaderna används idag som lagerhus och kontorsbyggnad.

LOCHINDAAL/PORT CHARLOTTE

Grundades: 1829
Stängde: 1929

Destilleriet grundades av Colin Campbell år 1829 och var verksamt i 100 år. Under åren bytte det ägare många gånger. Destilleriets byggdes mitt i det lilla samhället Port Charlotte och än idag används flera av byggnaderna som bl a bilverkstad och Islays vandrarhem. Lagerhusen nyttjas av Bruichladdich Distillery.

LOSSIT

Grundades: 1821
Stängde: 1860

Lossit Distillery, som var ett farmdestilleri, öppnade år 1826 och var i drift till 1860. Det låg nära Ballygrant, mellan Bridgend och Port Askaig. Produktionen ska ha legat på strax över 54 000 liter råsprit per år. Man tror att destilleriets lagerhus användes ytterligare några för att lagra Caol Ilas whisky.

MALT MILL

Grundades: 1908
Stängde: 1960

Efter en rättslig dispyt med Laphroaig, bestämde sig Sir Peter Mackie att bygga ett eget destilleri. Han byggde det på Lagavulins område och planerade att producera en whisky som liknade Laphroaigs. Destilleriet verkade i liten skala (113 500 liter) och man producerade bara en femtedel av vad Lagavulin gjorde. Trots att man inte lyckades efterlikna Laphroaigs whisky, överlevde destilleriet fram till 1962. Det slogs då ihop med Lagavulin och en av Malt Mills byggnader
är idag Lagavulins besökscenter.

MULINDRY

Grundades: 1826
Stängde: 1831

År 1826 byggde John Sinclair ett destilleri vid River Laggan, bara några kilometer från Bowmore Distillery. Produktionen låg på ca 12 000 liter per år. Historien blev kort (endast 5 år), då han sägs ha uppskattat sin egna produkt lite väl mycket. Det slutade med konkurs och han emigrerade till Amerika.

OCTOMORE

Grundades: 1816
Stängde: 1840

Detta var ett farmdestilleri som låg bakom Port Charlotte och ägdes av familjen Montgomery. Det verkar som att man använt en enkelpanna som till en början producerade ca 4 500 liter råsprit per år. Tio år senare låg volymen på ca 16 000 liter. Flera av destilleriets byggnader står kvar idag          och några av dem har byggts om till stugor som hyrs ut till semesterfirare.

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.