Islays förlorade destillerier

När den första malten destillerades på Islay är svårt att veta. Många tror att destilleringskonsten kan ha kommit med munkar från Iona (en annan hebridö). När den första skattmasen anlände till ön 1797 – eller rättare sagt vågade sig dit – hade i alla fall ännu ingen droppe kommit ur spritpannorna om man får tro inbetalningarna för den engelska maltskatt som skulle gälla även i Skottland sedan Act of Union från 1707. Trots att Islay är en liten ö har en mängd destillerier varit verksamma där. De flesta var försvinnande små och försvann helt säkert i och med licensieringens krav 1823.

ARDENISTILE

Grundades: 1837
Stängde: 1868

Andrew och James Stein grundade Ardneistile år 1821 intill Laphroaig Distillery. De bägge destillerierna använde till och med samma vattenkälla. Produktionen pågick fram till år 1847, men därefter bytte destilleriet ägare ett antal gånger.

Samtliga efterföljande misslyckades och dess sista ägare använde ugnen för att röka skinka. År 1868 slogs det ihop med Laphroaig och några av byggnaderna används idag som lagerhus och kontorsbyggnad.

Bildkälla: potstill.org

LOSSIT

Grundades: 1821
Stängde: 1860

Lossit Distillery, som var ett farmdestilleri, öppnade år 1826 och var i drift till 1860. Det låg nära Ballygrant, mellan Bridgend och Port Askaig. Produktionen ska ha legat på strax över 54 000 liter råsprit per år. Man tror att destilleriets lagerhus användes ytterligare några för att lagra Caol Ilas whisky.

 

Bildkälla: potstill.org

OCTOMORE

Grundades: 1816
Stängde: 1840

Detta var ett farmdestilleri som låg bakom Port Charlotte och ägdes av familjen Montgomery. Det verkar som att man använt en enkelpanna som till en början producerade ca 4 500 liter råsprit per år. Tio år senare låg volymen på ca 16 000 liter. Flera av destilleriets byggnader står kvar idag och några av dem har byggts om till stugor som hyrs ut till semesterfirare.

Bildkälla: potstill.org

ARDMORE

Grundades: 1817
Stängde: 1825

För att inte förväxlas med Highland-destilleriet med samma namn, grundades Ardmore 1817 och låg granne med Lagavulin, beläget i samma avskilda vik. År 1825 drevs de båda av John Johnston, och inom 20 år såldes de två destillerierna och slogs samman för att bilda Lagavulin-destilleriet vi känner idag.

Bildkälla: thesinglecask.co.uk

TALLANT

Grundades: 1821
Stängde: 1852

Destilleriet grundades 1821 av Donald och John Johnston och byggdes på Tallant Farm nära Bowmore. Det var tyvär ingen lönsam verksamhet och lades ner 1852. Det är dock fortfarande en intressant fotnot i Islays destilleringshistoria, eftersom familjen Johnston också etablerade Laphroaig.

Bildkälla: potstill.org

NEWTON

Grundades: 1819
Stängde: 1837

Newton var ett gårdsdestilleri beläget på vägen från Bridgend till Ballygrant. Newton House ligger fortfarande kvar och har ett uthus med gallerförsedda fönster som kan ha använts för bunden förvaring.

Bildkälla: potstill.org

LOCHINDAAL/PORT CHARLOTTE

Grundades: 1829
Stängde: 1929

Destilleriet grundades av Colin Campbell år 1829 och var verksamt i 100 år. Under åren bytte det ägare många gånger. Destilleriets byggdes mitt i det lilla samhället Port Charlotte och än idag används flera av byggnaderna som bl a bilverkstad och Islays vandrarhem. Lagerhusen nyttjas av Bruichladdich Distillery.

Bildkälla: potstill.org

MALT MILL

Grundades: 1908
Stängde: 1962

Efter en rättslig dispyt med Laphroaig, bestämde sig Sir Peter Mackie att bygga ett eget destilleri. Han byggde det på Lagavulins område och planerade att producera en whisky som liknade Laphroaigs. Destilleriet verkade i liten skala (113 500 liter) och man producerade bara en femtedel av vad Lagavulin gjorde. Trots att man inte lyckades efterlikna Laphroaigs whisky, överlevde destilleriet fram till 1962. Det slogs då ihop med Lagavulin och en av Malt Mills byggnader
är idag Lagavulins besökscenter.

Bildkälla: potstill.org

DAILL

Grundades: 1814
Stängde: 1834

Daill var ett gårdsdestilleri som ägdes av familjen McEachern. Daill Farm finns fortfarande kvar och ett antal byggnader på gården kan mycket väl ha använts för destillering. Namnet kommer från den lilla floden Daill River som rinner precis utanför destilleriet. Det var deras enda vattenkälla när det begav sig.

Bildkälla: potstill.org

GLENAVULLEN

Grundades: 1827
Stängde: 1832

Detta destilleri låg nära ingången till Kinnabus Farm, cirka 4,8 km från Port Ellen’s halvö Oa. Idag står det endast kvar en del av byggnadens grund. Liksom Upper Cragabus Distillery var detta destilleri inte registrerat. Det sägs att det fanns under 1827–32 men inget säkert är känt. Vissa säger att det är samma destilleri som Dunoon destilleri (ett annat namn Glenavullen), det som ägdes av William Ewing genom 1827–34.

BRIDGEND & KILLARROW

Grundades: 1766
Stängde: 1822

Du kan hitta en by som heter Bridgend 3,2 km från Bowmore i nordost. Det sägs att det brukade finnas 2 destillerier i detta område men det finns inte mycket dokument som stöder denna historia. Omkring 1766 drevs Killarrow destilleri av David Simpson som utmärkte Bowmore destilleri. Bridgend destilleri byggdes av Donald McEachern Senior 1818. Därefter skötte Donald McEachern junior platsen men, 1821 stängdes den. År 1822 köpte J MacFarlane, ägaren till Killarrow, destilleriet.

Det finns flera teorier om denna plats, det brukade finnas ett destilleri som heter Killarow men de ändrade namnet till Bridgend 1818. Vissa människor säger att Bridgend och Newton är ett och samma destilleri. Nu för tiden är platsen bebyggd med B&B, hotell och stormarknader.

MULINDRY

Grundades: 1826
Stängde: 1831

År 1826 byggde John Sinclair ett destilleri vid River Laggan, bara några kilometer från Bowmore Distillery. Produktionen låg på ca 12 000 liter per år. Historien blev kort (endast 5 år), då han sägs ha uppskattat sin egna produkt lite väl mycket. Det slutade med konkurs och han emigrerade till Amerika.

SCARRABUS

Grundades: 1817
Stängde: 1818

Scarrabus, kanske låg nära platsen för dagens Scarrabus-gård. Det är nästan säkert den mest kortlivade av gårdsdestillerierna på Islay. Mycket förblir okänd kring destilleriet, förutom att en licens utfärdades för en enda 76-gallon (287 liter) panna.

UPPER CRAGABUS

Grundades: 1814
Stängde: Oklart

Upper Cragabus destilleri stod 3,2 km ifrån Port Ellen’s halvö Oa. Platsen för destilleriet var mitt på kullen där det nu står bostadshus istället. Det sägs att omkring 1841 verkade Upper Cragabus, men det registrerades aldrig, därför är inget säkert känt.

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.