Introducing Islay’s Newcomer, ili Distillery

14 november, 2021

 

VEM LIGGER BAKOM ILI DISTILLERY?

ili Distillery är en ny uppfinning av landägare Bertram Nesselrode och Scott McLellan. Det är sagt att de båda har långvariga kopplingar till Islay.

Enligt förslaget, Bertrams familj har ägt Gearach Farm (platsen destilleriet planerats att byggas på) i många år. Han är dessutom grundaren av Embley Wood Partners, ett företag i södra England som investerar i fastigheter. Scott McLellan är beskriven som en lokal jordbrukare, mycket mer är inte delat om hans involvering. Det är osäkert om huruvida om någon av de involverade har någon erfarenhet inom whiskyindustrin.

 

HUR KOMMER ILI DISTILLERY ATT SE UT?

Liknande till The Cairn (en ny Speyside destilleri från Gordon & MacPhail) så kommer byggnaden ha en cirkulär design. Enligt arkitekturerna, Alan Higgs Architects, kommer inspirationen från ett flertal andra anläggningar på Islay, så som; fyrtorn, Bowmore Church, duns, brochs och en ovanlig byggnad i närheten av den föreslagna platsen för ili Distillery.

De beskriver ytterligare, “Whilst not typical for distilleries, it is a shape that is the most efficient way to enclose space, maps the process of making whisky, evokes naturally the tuns, tanks, pipes, stills, barrels and bottles that are emblematic of spirit making and makes a building that is rooted in its landscape.”

 

VAD ÄR VISIONEN FÖR ILI DISTILLERI?

Syftet är att bygga ett ”mycket hållbart” destilleri. Enligt förslaget, ili Distillery kommer inte enbart att fungera som en fortsättning på Islays whisky arv utan kommer att vara en utveckling av det.

Det är ett högt mål, men de planerar att göra destilleriet koldioxidneutral, vilket med säkerhet skulle skilja dem från andra Islay-destillerier. För att uppnå detta kommer att bygga en vätgasanläggning och batteriförening, installera solpaneler och bygga ett vindkraftverk på upp till 76,5 meter högt.

ili Distillery kommer sannolikt att sitta bekvämt i hantverkssortimentet. Det kommer att ha en målkapacitet på 200 000 liter per år, vilket skulle göra det till Islays minsta destilleri. Det finns en nyfiken mock-up av flaskor som är en del av förslaget, vilket indikerar att destilleriet också kan producera gin och akvavit.

 

VART KOMMER ILI DISTILLERY LIGGA PLACERAD?

Om planeringen godkänns kommer ili Distillery att byggas väster om Port Charlotte på Islay. Utvecklingsplatsen är 370 hektar stor och ligger på Gearach Farm, som inkluderar en bostadsfastighet som för närvarande är upptagen. Det finns också förfallna gårdsbodar och stenmurar från tidigare byggnader. Slutligen är Loch Gearach en annan viktig funktion på sajten. Det är ett dricksvattenreservoar, men de överväger att använda den för destilleriet.

 

VAD BETYDER ILI DISTILLERI?

Enligt förslaget är namnet ili ”det äldsta namnet på Islay.” Det kanske inte är helt korrekt. Enligt den allmänna välinformerade Islay Info är den första referensen till ön från 720 AD, då den stavades Ilea. Bara tjugo år senare stavades det verkligen Ili i en annan text. Varför man beslutade sig för att sedan stava namnet på destilleriet med små bokstäver är bra fråga.

 

 

HUR TAS ILI DISTILLERY EMOT LOKALT?

En sak är säker, inte alla Ileach är nöjda med eventuellt ännu ett destilleri. På ytan verkar ili Distillery vara medveten om situationen och strävar efter att vara hållbar och koldioxidneutral. Men vissa är tveksamma till att de (liksom andra som vill starta ett nytt destilleri) bryr sig om miljön och samhället i Islay. Det verkar finnas en viss tveksamhet i samhället över vilken position man ska ta inför ännu ett nytt destilleri – och det finns ännu fler på gång.

Du kan läsa hela förslaget för ili Distillery här.

Shares

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.