Ardnahoe, 2018 –

”Den sprit som produceras i Ardnahoe är lika god som det bästa han har smakat under sina långt mer än 50 år i branschen. Den är helt enkelt häpnadsväckande!”

På den lilla ön Islay med bara 3500 invånare kan det tyckas att åtta malt destillerier med världsrykte skulle kunna räcka. I synnerhet som produktionskapaciteten fortsätter att växa hos de befintliga och blivit en bra bit över 20 miljoner liter alkohol per år. Men i stället drar sådana framgångar till sig ytterligare flugor till sockerbiten. Samtidigt som den intensiva malt boomen håller i sig och kostnaden för kapital nästan är försumbar hade ett nionde destilleri legat i luften en tid.

Franske Jean Donnay med mikro destilleriet Glann ar Mor i Bretagne hade – och har fortfarande (?) – konkreta planer om Gartbreck söder om Bowmore, teamet bakom nystarten av Bruichladdich hade haft tankar att också väcka liv i det sedan länge insomnade Lochindaal Distillery i Port Charlotte.

The Whisky Exchange-bröderna Singh visade sig vara drivande för det som planerats vid Farkin på sydkusten och inte minst jätten Diageo med planer på att låta det till största delen nedmonterade Port Ellen bli ett destilleri igen. Men inget av dessa blev det nionde, det blev i stället Ardnahoe.

Ett nionde destilleri ökar också festveckan Feis Ile, festivalen för whisky, musik och kultur i slutet av maj varje år där varje destilleri disponerar var sin dag. Bröderna Fred och Stewart Laing beslöt sig 2013 för att dela på fadersarvet, den oberoende buteljerar firman Douglas Laing&Co.

Samarbetet bröderna emellan kärvade i synen på framtida utveckling och uppbrottet blev bittert. Fred behöll firmans ursprung, blenden King of Scots, Islay-maltblandningen Big Peat och det gamla inarbetade firmanamnet. Stewart fick till sin nya firma Hunter Laing&Co med sig de båda serierna Old&Rare och Old Malt Cask. Gamla värdefulla whiskyfat från olika destillerier fanns så det räckte till dem båda. Men fortfarande i dag talar inte bröderna med varandra.

Allra viktigast för Stewart var att han kunde locka sönerna Scott och Andrew in i firman. Tack vare den lösningen är nu Hunter Laing&Co ägare till Ardnahoe, Islays senaste tillskott till destilleri marknaden. Det har varit sönerna som varit mest drivande bakom förverkligandet av idén. Inte någon av de tre hade ägarerfarenhet, men whiskynäsa, -kunskap och -kontakter saknades verkligen inte i generna.

Att det egna destilleriet skulle byggas på Islay var inte så konstigt. Relationer med ön fanns inom familjen sedan 1700-talet. Både Stewart och sonen Andrew hade dessutom en gång i tiden arbetat på Bruichladdich och Islay har ju en alldeles egen aura kring sig i alla whiskyälskares ögon.

När man därutöver lyckades hitta en markbit på nordöstra delen med god tillgång till vatten – säkrat från den näraliggande Loch Ardnahoe – och med utsikt över Islay sundet och The Paps på grannön Jura var saken klar.

Samtidigt som Stewart och sönerna förenats och börjat bearbeta idén om ett eget destilleri på Islay gick en av de största whiskylegenderna på ön, Jim McEwan, i pension. Två stora whiskyprofiler som Stewart Laing och Jim McEwan i ungefärligen samma ålder hade naturligtvis känt varandra under lång tid.

Jim hade precis lämnat den lyckosamma tiden på Bruichladdich bakom sig men var inte svår att locka till en ny utmaning – att vara med och starta ett destilleri helt från grunden! Oavsett position och den formella titeln blir det den tekniske direktören, master destillera eller konsulten Jim McEwan som kommer att ge karaktären åt whiskyn Ardnahoe. De dagliga operation leds av destillerichefen Fraser Hughes.

Stewart Laing och Jim McEwan bekräftar samarbetet med ett handslag flankerade av Stewarts söner Andrew och Scott. Kanske får vi veta redan 2023 eller 2024 hur ett glas Ardnahoe smakar.

Sedan laguppställningen formerats och alla tillstånd blivit klara gick bygget som planerat. Det blev inget vitslammat destilleri som de flesta på Islay i övrigt. Man lät naturen ta överhanden genom att låta destilleri byggnaderna mer smälta in i omgivningarna. Med totalt investerade upp emot 150 miljoner och med 30 medarbetare har man fått resurser att växa in i en kapacitet som beräknas till 1 miljon liter alkohol per år.

Och att ta hand om 20.000 besökare årligen till shop, guidade turer och så småningom avsmakningar i det smakfulla besökscentret. Man siktar mot en fruktig whiskykaraktär med viss sötma där malten är rökt till 40 ppm fenoler. Det skall åstadkommas genom många timmar i jäskaret, långsam destillation med mycket kopparkontakt.

Whiskyn blir legalt tillåten redan i november 2021 men den kommer inte att buteljeras förrän den är mogen. Till dess får vi lita på Jim McEwans ord: ”Den sprit som produceras i Ardnahoe är lika god som det bästa han har smakat under sina långt mer än 50 år i branschen. Den är helt enkelt häpnadsväckande!” 

Men kom ihåg att han är part i målet. Jims erfarenheter från Bruichladdich borgar också för att det blir fler utgåvor än den hårt rökiga standardwhiskyn. Det kommer med säkerhet att finnas orökt Ardnahoe och det kommer att finnas andra fat inblandade i lagringen än ex-bourbon barrels. Till en början kommer merparten av faten att lagras i Glasgow.

Utsikten från Caol Ilas pannhus, som bedömts som åtminstone Islays vackraste, har fått en värdig konkurrent i Ardnahoe. Uppe vid taket strävar Skottlands längsta (?) kondensrör från toppen av pannorna.

Islay har de senaste tjugo åren sett två ärevördiga institutioner väckas upp (Ardbeg och Bruichladdich) samt ett nytt destilleri växa upp – Kilchoman. De först nämnda har båda haft förmånen av riklig tillgång till gamla fat att buteljera och att mixa med egentligen alltför unga fat och därmed kunna komma ut på marknaden tidigt.

Kilchoman har visat att relativt ung whisky har kunnat konkurrera och befästa sin position betydligt tidigare än man trott vara möjligt. Ardnahoe har förmånen att i sin laguppställning ha Jim McEwan med mer än femtio års erfarenhet och att man har varit noggrann med val av fat. Allt detta borgar för att vi inte skall behöva vänta tio år på att få bedöma resultatet.

Samtidigt har de ytterst ansvariga stämt in i Jims uppfattning att bara whiskyn kan tala om när den är mogen att buteljeras. Trots de 140 investerade miljonerna har ägarna ingen brådska. Som lätt kan förstås av texten är jag säker på att Ardnahoe kommer att bli ett av mina favorit destillerier på Islay – så småningom! Pengar, erfarenheter och know-how har funnit varandra i en lycklig kombination.

Text av: Håkan Lind

Fakta

 

  • Uttalas: Ard-na-hå, med betoningen på hå
  • Startades: 2018 av Hunter Laing&Co
  • Nuvarande ägare: Hunter Laing&Co, Glasgow
  • Kapacitet: 1 milj. liter alkohol
  • Mältning: Ingen egen
  • Mäskkar: 2,5 ton
  • Jäskar: 4 x 25.000 liter
  • Jäsning: 65–70 timmar
  • Svagspritspanna: 13.000 liter
    • Fylls till: 100%
  • Starkspritspanna: 11.000 liter
    • Fylls till: 68%
  • Klipp:
  • Karaktär: Hårt torvrökt, komplex och fruktig med viss sötma
  • Destillerichef: Fraser Hughes sedan starten
Shares

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 20 år för att besöka den.

Jag är under 20 år.